Triki reklamowe w produktach żywieniowych – sprawdź jak nie dać się oszukać

sprawdź sprawdz

Reklama jest dzisiaj wszędzie. Banery, ulotki, plakaty, filmy i wiele innych narzędzi, które całymi dniami mówią nam o promocjach. Często ulegamy tym perswazyjnym treściom, jednak… czy aby na pewno się to opłaca? Producenci i sklepy pośrednie potrafią stosować niezłe sztuczki, aby tylko skłonić nas do zakupu. Sprawdź jak nie dać się oszukać.

Sprawdź opakowania

Kontrola etykiet to podstawa w dzisiejszym świecie. Niestety, producenci często próbują przysłowiowo nabić nas w butelkę i umieszczają na opakowaniach nazwy, które nie są nam do końca znane. Nie będziemy przecież sprawdzać w Internecie każdego nieznanego słowa, szczególnie, że to często naukowe terminy, których przeczytanie już może być nie lada wyzwaniem. Jak sobie z tym poradzić? Są dwa sposoby: albo przygotować się na zakupy, analizując wcześniej w domu w Internecie składy danych produktów, albo pobrać aplikację, która umożliwia skanowanie etykiet. Jest ona darmowa, a dostarcza od razu informacji, który składnik jest zdrowy, a który może zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Produkty w zasięgu oka są najdroższe…

… i to nie jest mit! Istnieje nawet osobny rodzaj marketingu, który zajmuje się szczegółowo strategią ustawiania produktów na półkach sklepowych. To, że dany sok stoi w zasięgu naszego wzroku, a nie niżej nie jest przypadkowe. Sprawdź samemu, kiedy następnym razem będziesz w sklepie. Często są to produkty, które są najdroższe, albo po prostu sklep ma z nich największy zysk. Warto rozglądać się dokładnie, niżeli brać z półki “pierwszy z brzegu” produkt. 

Gra światła na korzyść sprzedawców 

W sklepach nie raz pewnie zdarzyło Ci się kupić mięso z osobnego stoiska, tzw. “na wagę”. Te produkty wydają się świeże i pachnące. No właśnie, wydają. Producenci wykorzystują odpowiedni rodzaj oświetlenia, aby ich produkty wydawały się nieskazitelne. Dodatkowo stosują często rozpylacze zapachów, aby działając na nasze zmysły, zachęcić do kupna dane rzeczy. Jak nie dać się zmanipulować? Poproś w takiej sytuacji obsługującego, aby pokazał Ci produkt nad gablotą. Wtedy światło się zmieni, a Ty zobaczysz czy np. na wędlinie nie ma charakterystycznego śluzu, świadczącego o braku świeżości.  

Uwaga na mrożonki!

O ile w przypadku wytworów z gablotek jesteśmy w stanie stan produktu ocenić gołym okiem, o tyle w przypadku mrożonek jest już problem. Jednak można trochę zmniejszyć prawdopodobieństwo kupna przysłowiowego kota w worku. Wystarczy spojrzeć na opakowanie- jeśli jest ono pokryte dużą warstwą lodu i szronu, prawdopodobnie zawartość jest już mało pożywna. Powodem jest kilkukrotne rozmrażanie produktu, np. z racji nieodpowiedniego transportu. Lepiej nie ryzykować. 

 

A Ty masz swoje sposoby na sprawdzanie żywności? Daj znać 🙂

Powrót

Najnowsze artykuły

Jak znieść obowiązkową kwarantannę?

kwarantannę

Wiele osób jest pewnie teraz spełnia obowiązkowe zalecenia rządu, mianowicie kwarantannę zaleceń którą nakładają poszczególne...

Czytaj całość

Koronawirus: 12 zasad higieny w czasie epidemii

Koronawirus zasady higieny podopieczny

Ostatnie miesiące są ciężkie dla większości z nas. Śledzimy komunikaty i staramy się stosować do...

Czytaj całość

Dezynfekować należy ręce, twarz i… telefon

telefon

W sieci pojawia się sporo artykułów odnośnie zasad, które mamy przestrzegać w związku z epidemią....

Czytaj całość
Polecane wpisy

Przeziębienie u osoby starszej

Opieka nad osobami starszymi, a urazy kręgosłupa

Aktywność Seniora – 5 sposobów na wiosenne spędzanie czasu z Podopiecznym

Hipotonia – nieprzyjaciel seniorów

Avoria Sp z o.o. Agencja Opiekunek
Na tej stronie internetowej w celu zapewnienia wysokiej jakości obsługi stosowane są pliki cookies. Korzystając ze strony bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Szczegółowe informacje w Polityce dot. Cookies.