Dieta i jej wpływ na starzenie się
Słowo „dieta” codziennie przewija się przez media i powoduje niemały zamęt. Zdecydowanie zbyt wiele ludzi jest jednak nieświadoma, co to słowo naprawdę oznacza. Dieta nie jest jedynie metodą odchudzenia, a (z definicji) „sposobem odżywiania”. Dotyczy zatem każdego z nas. Nie wykluczając przy tym seniorów. Jak powinna wyglądać dieta osoby starszej, żeby jak najdłużej zachowała ona dobre samopoczucie? Jakimi wskazówkami powinna kierować się opiekunka osób starszych, aby zapewnić swojemu podopiecznemu zbilansowane posiłki? Przeanalizujmy kilka ważnych punktów.
Rodzaje diet
Dieta niskokalorycznaWygląda na to, że jest to nie tylko sposób na osiągnięcie idealnej sylwetki, ale także na przedłużenie życia! Wielu neurologów i biologów (m. in. z New York University (NYU) Langone Medical Center) wykazało na podstawie licznych badań, iż zmniejszenie przyswajanych kalorii spowoduje mniejszą aktywność genu związanego ze starzeniem się. Oprócz tego diety niskokaloryczne obniżają także ryzyko wystąpienia chorób serca, nadciśnienia, udaru mózgu oraz nowotworu.
Dieta śródziemnomorskaRyby, warzywa, owoce (także suszone), oliwa… To główne produkty składające się na dietę śródziemnomorską. Opiekunki i opiekunowie zdecydowanie powinni zaopatrzyć w nie kuchnie podopiecznych. Nie bez powodu jedynymi z najzdrowszych seniorów w Europie są właśnie Hiszpanie, stosujący dietę śródziemnomorską. Dieta ta może powodować u osób starszych poprawę samopoczucia, a długofalowo także zmniejszyć ryzyko wylewu i zawału.
Antyoksydanty. Jednym z powodów starzenia się organizmów są wolne rodniki. Warto więc skupić się na spożywaniu produktów, które pozwolą nam „pozbyć się” ich z organizmu. W tym przypadku ważne jest, aby zapewniać osobie starszej wiele porcji warzyw i owoców w codziennej diecie. Można także zamienić pieczywo jasne na ciemne (zawierające więcej witamin z grupy B).
Przy wprowadzaniu i stosowaniu specjalnych diet należy jednak przede wszystkim pamiętać o rozsądku. Niezmiernie ważne jest, aby zmiany nie były zbyt radykalne, a osoby starsze nie były do nich zmuszane. Warto także zapytać o rady dietetyka lub lekarza. Poza tym, istotne jest, aby nie przesadzić. Nawet przy rozsądnym żywieniu powinno się kierować przysłowiem „co za dużo, to niezdrowo”. Jedzenie jest ważnym elementem życia każdej osoby, także (a może nawet szczególnie?) osoby starszej. Oprócz zbilansowanej diety ważna jest tu także radość, którą niesie ze sobą jedzenie i nie należy o tym zapominać.
Najnowsze artykuły
Opiekunka dla osoby starszej ze zwierzęciem
Dla wielu seniorów zwierzęta domowe, takie jak kot czy pies, to niemal członkowie rodziny. Nie...
Czytaj całośćJak budować relacje z seniorem?
Zawód opiekuna osoby starszej różni się od wielu innych profesji tym, że cała praca koncentruje...
Czytaj całośćPraca w opiece w Niemczech bez dźwigania – czy to możliwe?
Zawód opiekunki osób starszych wymaga wielu cech i umiejętności – choćby empatii, znajomości języka niemieckiego...
Czytaj całość