Golonka po bawarsku – jak ją przygotować?
Bayerische Schweinshaxe, czyli golonka po bawarsku to tradycyjny przepis niemiecki wywodzący się z terenów Bawarii. Jest bardzo aromatyczna i rozpływająca się w ustach. Przed przypieczeniem należy ją ugotować. Warto zaznaczyć, że tym przysmakiem zajadają się seniorzy, ale nie jest to potrawa lekkostrawna, więc trzeba wziąć to pod uwagę.
Składniki do golonki po bawarsku
Magicznym składnikiem w golonce bawarskiej jest nic innego jak piwo. Wytwarza się z niego niesamowitą w smaku glazurę, która opływa mięso i nadaje mu wyjątkowy smak.
Do pełnego przepisu będziemy potrzebować:
- golonkę wieprzową,
- marchewkę,
- pietruszkę,
- selera (¼),
- cebulę,
- liści laurowych i ziela angielskiego,
- pieprzu (najlepiej w ziarnach),
- soli,
- kostki rosołowej.
Glazura:
- 1,5 szklanki piwa (najlepiej ciemnego),
- 1 łyżka kminku,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka papryki mielonej,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 cebule.
Golonka po bawarsku – przepis
Istnieje wiele wersji tego przepisu, ale postanowiliśmy zaproponować prosty i dość klasyczny sposób. Co najważniejsze – golonki nie trzeba na początku marynować przez kilka godzin. Wystarczy ją dobrze ugotować w bulionie z dużą ilości ziół i warzyw, które znajdują się w przepisie.
Przygotowanie golonki po bawarsku
- Golonkę należy dokładnie umyć i osuszyć. Włożyć do garnka.
- Dodać wszystkie przyprawy i warzywa pokrojone w kostkę lub plastry. Zalać wodą, aby przykryć wszystkie produkty.
- Gotować około 1,5 godziny. Zostawić do wystygnięcia.
Aby przygotować glazurę, należy:
- Wymieszać dokładnie wszystkie składniki (oprócz cebuli, a czosnek z przepisu przecisnąć przez wyciskarkę).
- Golonkę ponacinać w delikatną kratkę.
- Posmarować bejcą całą golonkę.
- Odstawić na około 2 godziny. W razie możliwości należy co pół godziny obrócić golonkę, aby marynata dostała się na całą jej powierzchnię.
Jak piec golonkę po bawarsku?
- Po upływie 2 godzin obłożyć golonkę cebulą pokrojoną w plastry.
- Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 200-210 stopni przez około godzinę. Można co jakiś czas otworzyć piekarnik i polewać golonkę marynatą i tłuszczem, który się wytopi.
Z czym podawać golonkę po bawarsku?
Golonka po bawarsku często podawana jest z kapustą kiszoną. Dla wytwornego smakosza najlepiej będzie smakowała z kapustą zasmażaną i opieczonymi ziemniaczkami. Lżejszą wersją jest golonka podawana z gotowanymi lub smażonymi warzywami. Ciekawą wersją są również dodatki w postaci kopytek z dyni i surówki z młodej kapusty. W wielu miejscach można spotkać najprostszą wersję, gdzie golonka podawana jest z piwem, chlebem i musztardą. Ten klasyk często pojawia się na najpopularniejszym niemieckim wydarzeniu, jakim jest Oktoberfest.
Czy golonka po bawarsku z piwem to dobry pomysł na obiad?
Golonka po bawarsku nie należy do dań lekkostrawnych, więc osoby z wrażliwym żołądkiem mogą mieć problem ze spożyciem tej potrawy, ale jedno jest pewne – golonka w piwie na pewno wywoła uśmiech na twarzy Podopiecznego. Jeśli seniorzy są pod kontrolą lekarza i nie widzi on przeciwwskazań do jej spożycia, to zachęcamy, aby chociaż raz w miesiącu rozpieścić swoich Podopiecznych tym daniem.
Nie znasz niemieckich słówek związanych z jedzeniem? Przeczytaj nasz artykuł „Jedzenie po niemiecku – produkty spożywcze w języku niemieckim”. Chcesz jeszcze bardziej podszkolić swoje umiejętności językowe? Sprawdź kurs języka niemieckiego dla Opiekunek!
Najnowsze artykuły
Opiekunka dla osoby starszej ze zwierzęciem
Dla wielu seniorów zwierzęta domowe, takie jak kot czy pies, to niemal członkowie rodziny. Nie...
Czytaj całośćJak budować relacje z seniorem?
Zawód opiekuna osoby starszej różni się od wielu innych profesji tym, że cała praca koncentruje...
Czytaj całośćPraca w opiece w Niemczech bez dźwigania – czy to możliwe?
Zawód opiekunki osób starszych wymaga wielu cech i umiejętności – choćby empatii, znajomości języka niemieckiego...
Czytaj całość