Grill w domu i w pracy – idealny pomysł na spędzenie czasu z Seniorem
Lato to najlepszy czas, aby sięgnąć po grill i przyrządzać smaczne posiłki w miłym towarzystwie, na świeżym powietrzu. Zarówno w Polsce, jak i w Niemczech, zwyczaj grillowania jest popularny. To doskonały pomysł, aby umilić popołudnie zarówno z rodzinką, jak i z Podopiecznymi na zleceniu. Mamy w związku z tym dla Was kilka pomysłów jak urozmaicić i uprościć tą aktywność.
Zdrowie najważniejsze
Często potrawy z grilla kojarzą się z tłustą kiełbaską, co niekoniecznie dobrze wpływa na nasze zdrowie. Szczególnie w Niemczech, gdzie Wursty są popularną potrawą podczas… w sumie każdego wydarzenia. Warto zatem zadbać o odpowiednie dania i nie rezygnować od razu z grilla.
Po pierwsze: zadbajmy o higienę w przygotowywaniu posiłków. Niech noże, szczypce, ale i kratka z grilla będą dokładnie oczyszczone. Być może po ostatnim użyciu nie została doszorowana, a to byłoby idealnym miejscem na rozwinięcie się szeregu nieprzyjemnych bakterii. Szybki sposób na klejący się tłuszcz na narzędziach? Woda utleniona i soda.
Po drugie: mówimy NIE ROZPAŁKOM. Dlaczego? Czy wiesz dlaczego rozpałka tak łatwo pomaga nam wzniecić ogień na grillu? Jest nasączona toksycznymi chemikaliami, które niestety nie znikają w sekundę. Osadzają się na brykiecie czy węglu i potem wraz z dymem dostają się do jedzenia. Sposób na rozpalenie grilla? Wytłaczanka jajek i gazety- działa tak samo.
Po trzecie: na czym grillujecie? Tacka, folia czy może bezpośrednio na kracie? Wszystko co foliowe jest odradzane. Te rzeczy zawierają w sobie glin, który pod wpływem temperatury przenika do naszego jedzenia i zatruwa nasz organizm. Zatem bezpośrednio kratka? No niestety też nie. Tłuszcz, który kapie bezpośrednio na węgiel, również jest szkodliwy, poprzez wydzielanie się szkodliwych substancji w tej reakcji. Sposób? Aluminiowe koszyczki ze stali lub brytfanki wielokrotnego użytku- są bezpieczne i w dodatku EKO. 🙂
Nie JAKOŚ tylko JAKOŚĆ
Stawiajmy na wysokiej klasy produkty, szczególnie jeśli chodzi o mięso. Często kuszą nas kiełbaski, ładnie zapakowane, które z łatwością dostrzegamy na półkach marketów. Ładna etykieta, niska cena i jeszcze niech dojdzie do tego degustacja… ach ten zapach! No jak tu się nie skusić… ale czy sprawdziliśmy skład? No właśnie. To powinien być pierwszy krok, który uwarunkuje naszą decyzję o zakupie danego produktu. Możecie się zdziwić ile światowych marek w swoich kiełbaskach ma zaledwie 70% mięsa, ciekawe czym jest reszta.
Recepta dla wegetarianów i wegan
Grill to nie tylko samo mięso, można przyrządzić sporo różnych produktów, które czasami zachwycą nawet samych mięsożerców. Na ruszt możemy wrzucić: paprykę, pieczarki, cebulkę, ziemniaki. Dla smakoszy polecamy również sery typu Camembert. Szczególnie rekomendujemy warzywne szaszłyczki. Sposób na przypalające się patyczki: przed nabiciem na nie warzyw, zanurzcie je na 15 minut w wodzie.
No dobrze, mamy mięso i warzywa, czyli generalnie słona uczta, ale dla fanów słodkości również mamy pocieszenie. Banan, jabłko, gruszka- próbowaliście kiedyś grillować te owoce? Jeśli nie to szczerze polecamy, zaspokoi to podniebienia zarówno Wasze, jak i młodszych łasuchów.
Najnowsze artykuły
Opiekunka dla osoby starszej ze zwierzęciem
Dla wielu seniorów zwierzęta domowe, takie jak kot czy pies, to niemal członkowie rodziny. Nie...
Czytaj całośćJak budować relacje z seniorem?
Zawód opiekuna osoby starszej różni się od wielu innych profesji tym, że cała praca koncentruje...
Czytaj całośćPraca w opiece w Niemczech bez dźwigania – czy to możliwe?
Zawód opiekunki osób starszych wymaga wielu cech i umiejętności – choćby empatii, znajomości języka niemieckiego...
Czytaj całość