Tłuszcze w diecie seniora
Odżywianie się jest bardzo ważnym elementem życia każdego człowieka. Dużo mówi się o tym, aby jeść zdrowo i z odpowiednim bilansem. Wszyscy wiemy, jak istotne jest, szczególnie dla osób starszych, aby spożywane produkty były nieprzetworzone, nie zawierały zbędnego cukru itd. Ciekawym tematem są przy tym tłuszcze w diecie seniora.
Zdrowe tłuszcze w diecie seniora
„Zdrowe tłuszcze” to określenie przewijające się dość często przez różnego rodzaju portale czy gazety. Podobnie jest z pojęciami omega-6 oraz omega-3. O co faktycznie chodzi w przyswajaniu zdrowych tłuszczy? Ten element naszej diety jest często niepotrzebnie demonizowany. Zupełne usunięcie tłuszczu z diety będzie miało bardzo drastyczny wpływ na zdrowie każdego z nas, chociażby na niemożliwość przyswajania części witamin. Mimo to, najzdrowszymi tłuszczami, które powinniśmy spożywać, są te występujące w innych, koniecznie nieprzetworzonych produktach żywnościowych, takich jak np. orzechy czy ryby. Oprócz tego, bardzo ważny jest też stosunek kwasów omega-6 do omega-3. Aby organizm prawidłowo funkcjonował, stosunek ten powinien wynosić 4:1, 3:1 lub 2:1, a jeśli to możliwe, to oczywiście 1:1. Niestety wiele produktów żywnościowych ma zawyżoną ilość kwasów omega-6, które w nadmiarze mogą wywołać u konsumenta stan zapalny w organizmie, będący przyczyną np. reumatyzmu. Bardzo często jednak w naszej diecie wprowadzamy taką ilość kwasów omega-6, że ich stosunek do omega-3 wynosi nawet 20:1.
Co na to zaradzić? Przede wszystkim postarać się zwiększyć ilość tłuszczów zawierających dużo kwasów omega-3. Znajdują się one np. w siemieniu lnianym, orzechach włoskich oraz rybach i owocach morza. Jednocześnie należy pamiętać, aby wybrane tłuszcze w diecie seniora, a dokładniej ich źródła, były odpowiednio przechowywane i spożywane. Te najbardziej cenne, bogate w kwasy omega-3, niosą wraz ze swoim stosowaniem niestety pewne wady. Przede wszystkim są bardzo podatne ja jełczenie, a co za tym idzie, powinny być przechowywane w możliwie najniższej temperaturze, w miejscu nienasłonecznionym, a najlepiej w nieprzeźroczystym pojemniku. Dodatkowo, takie produkty jak np. siemię lniane, najlepiej jest mielić na bieżąco, jeśli to taką formę spożycia wybieramy. Jeśli jednak zdecydujemy się na używanie w kuchni olejów, nie powinny być one poddawane obróbce cieplnej. Oznacza to, że oleje z orzechów czy siemienia lnianego nie nadają się do smażenia! Tracą wtedy wszystkie najważniejsze substancje. Można za to dodawać je np. do sałatek.
Tłuszcze w diecie seniora mają też bardzo duże znaczenie przy zapobieganiu chorobom układu nerwowego, ale też chorobom całego organizmu, wchodzą bowiem w skład błony komórkowej wszystkich komórek ludzkiego ciała. Często niedocenione, naturalne i nieprzetworzone źródła tłuszczy powinny być wprowadzane do diety zarówno opiekunek, jak i ich podopiecznych.
Najnowsze artykuły
Opiekunka dla osoby starszej ze zwierzęciem
Dla wielu seniorów zwierzęta domowe, takie jak kot czy pies, to niemal członkowie rodziny. Nie...
Czytaj całośćJak budować relacje z seniorem?
Zawód opiekuna osoby starszej różni się od wielu innych profesji tym, że cała praca koncentruje...
Czytaj całośćPraca w opiece w Niemczech bez dźwigania – czy to możliwe?
Zawód opiekunki osób starszych wymaga wielu cech i umiejętności – choćby empatii, znajomości języka niemieckiego...
Czytaj całość