Tłuszcze w diecie seniora
Odżywianie się jest bardzo ważnym elementem życia każdego człowieka. Dużo mówi się o tym, aby jeść zdrowo i z odpowiednim bilansem. Wszyscy wiemy, jak istotne jest, szczególnie dla osób starszych, aby spożywane produkty były nieprzetworzone, nie zawierały zbędnego cukru itd. Ciekawym tematem są przy tym tłuszcze w diecie seniora.
Zdrowe tłuszcze w diecie seniora
„Zdrowe tłuszcze” to określenie przewijające się dość często przez różnego rodzaju portale czy gazety. Podobnie jest z pojęciami omega-6 oraz omega-3. O co faktycznie chodzi w przyswajaniu zdrowych tłuszczy? Ten element naszej diety jest często niepotrzebnie demonizowany. Zupełne usunięcie tłuszczu z diety będzie miało bardzo drastyczny wpływ na zdrowie każdego z nas, chociażby na niemożliwość przyswajania części witamin. Mimo to, najzdrowszymi tłuszczami, które powinniśmy spożywać, są te występujące w innych, koniecznie nieprzetworzonych produktach żywnościowych, takich jak np. orzechy czy ryby. Oprócz tego, bardzo ważny jest też stosunek kwasów omega-6 do omega-3. Aby organizm prawidłowo funkcjonował, stosunek ten powinien wynosić 4:1, 3:1 lub 2:1, a jeśli to możliwe, to oczywiście 1:1. Niestety wiele produktów żywnościowych ma zawyżoną ilość kwasów omega-6, które w nadmiarze mogą wywołać u konsumenta stan zapalny w organizmie, będący przyczyną np. reumatyzmu. Bardzo często jednak w naszej diecie wprowadzamy taką ilość kwasów omega-6, że ich stosunek do omega-3 wynosi nawet 20:1.
Co na to zaradzić? Przede wszystkim postarać się zwiększyć ilość tłuszczów zawierających dużo kwasów omega-3. Znajdują się one np. w siemieniu lnianym, orzechach włoskich oraz rybach i owocach morza. Jednocześnie należy pamiętać, aby wybrane tłuszcze w diecie seniora, a dokładniej ich źródła, były odpowiednio przechowywane i spożywane. Te najbardziej cenne, bogate w kwasy omega-3, niosą wraz ze swoim stosowaniem niestety pewne wady. Przede wszystkim są bardzo podatne ja jełczenie, a co za tym idzie, powinny być przechowywane w możliwie najniższej temperaturze, w miejscu nienasłonecznionym, a najlepiej w nieprzeźroczystym pojemniku. Dodatkowo, takie produkty jak np. siemię lniane, najlepiej jest mielić na bieżąco, jeśli to taką formę spożycia wybieramy. Jeśli jednak zdecydujemy się na używanie w kuchni olejów, nie powinny być one poddawane obróbce cieplnej. Oznacza to, że oleje z orzechów czy siemienia lnianego nie nadają się do smażenia! Tracą wtedy wszystkie najważniejsze substancje. Można za to dodawać je np. do sałatek.
Tłuszcze w diecie seniora mają też bardzo duże znaczenie przy zapobieganiu chorobom układu nerwowego, ale też chorobom całego organizmu, wchodzą bowiem w skład błony komórkowej wszystkich komórek ludzkiego ciała. Często niedocenione, naturalne i nieprzetworzone źródła tłuszczy powinny być wprowadzane do diety zarówno opiekunek, jak i ich podopiecznych.
Najnowsze artykuły
Jakie cechy powinna posiadać opiekunka osób starszych?
Chcąc podjąć pracę opiekunki osób starszych, należy się kierować nie tylko chęcią zarobienia pieniędzy, ale...
Czytaj całośćSposoby na upalne dni z seniorem. Sprawdź, co musisz wiedzieć!
Lato to czas, kiedy temperatury sięgają zenitu, a upalne dni stają się codziennością. W takich...
Czytaj całośćRutyna w pracy – jak sobie z nią radzić?
W dzisiejszym świecie zawodowym wielu z nas boryka się z rutyną w pracy. Choć początkowo...
Czytaj całość