Zupy- zdrowe, dietetycznie i dla każdego

zupy

Pisaliśmy w zeszłym tygodniu o przyspieszeniu metabolizmu zanim zdecydujemy się przejść. Postanowienia noworoczne nadal “na topie”, więc pozostajemy jeszcze dziś w temacie diety. Tym razem skupimy się na posiłkach. Kuchnia niemiecka charakteryzuje się tym, że potrawy w dużej mierze są kaloryczne i ciężkostrawne. Mamy jednak kilka wyjątków, a dokładnie zupy, które sprawdzą się na każdej diecie oraz dodadzą energii na cały dzień.

Zupa z soczewicy – składniki:

  • 200 g brązowej soczewicy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • cebula, por
  • 2 marchewki
  • 1/6 selera
  • 120 g chudego boczku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Zupa z soczewicy – przygotowanie:

Płuczemy soczewicę w zimnej wodzie. Następnie kroimy boczek na małe kawałeczki i podsmażany go na oliwie. Kiedy się zarumieni, dodajemy posiekaną cebulkę. Smażymy przez chwilę i dodajemy por, marchewkę, seler, liście laurowe i ziele angielskie. Po ok. 5 minutach dodajemy soczewicę i całość zalewamy wywarem z warzyw. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. godzinę, aby soczewica stała się miękka. 15 minut przed końcem dodajemy ziemniaki.

Ciekawostka: Soczewica dzięki niskiej zawartości potasu zapobiega nadciśnieniu, a także obniża ilość cholesterolu we krwi.

Zupa z ziemniaka – składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • mała marchewka i pietruszka
  • kawałek pora i selera
  • cebula
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 120 g śmietanki 30 %
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Zupa z ziemniaka – przygotowanie:

Obrać ziemniaki, pokroić w małą kostkę i opłukać wodą z nadmiaru skrobi, po czym odstawić je na bok. W garnku zeszklić drobno posiekaną cebulę. Kiedy się przyrumieni dodać ziemniaki i dusić około 3 minuty, po czym zalać całość 1 l bulionu, resztę zostać na potem. Dodać majeranek, sól oraz pieprz. Taką mieszankę dusić min. 20 minut. Po zagotowaniu zdjąć garnek z palnika i wlać powoli śmietankę, a następnie zblendować. Dodać resztę bulionu. Można podawać również z grzankami lub tostami. opieka niemcy – wiele rad może Ci się przydać w pracy!

Powrót

Najnowsze artykuły

Jak znieść obowiązkową kwarantannę?

kwarantannę

Wiele osób jest pewnie teraz spełnia obowiązkowe zalecenia rządu, mianowicie kwarantannę zaleceń którą nakładają poszczególne...

Czytaj całość

Koronawirus: 12 zasad higieny w czasie epidemii

Koronawirus zasady higieny podopieczny

Ostatnie miesiące są ciężkie dla większości z nas. Śledzimy komunikaty i staramy się stosować do...

Czytaj całość

Dezynfekować należy ręce, twarz i… telefon

telefon

W sieci pojawia się sporo artykułów odnośnie zasad, które mamy przestrzegać w związku z epidemią....

Czytaj całość
Polecane wpisy

Lekomania – choroba czy uzależnienie? Jak sobie z nią radzić?

Choroby serca u osób starszych

Grypa- jak skutecznie chronić przed nią Seniora?

grypa senior

Jak poprawnie opiekować się osobą chorą na Alzheimera?

Avoria Sp z o.o. Agencja Opiekunek
Na tej stronie internetowej w celu zapewnienia wysokiej jakości obsługi stosowane są pliki cookies. Korzystając ze strony bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Szczegółowe informacje w Polityce dot. Cookies.