Jesienne smakołyki, czyli pyszny jadłospis dla każdego
Jesień to nie tylko deszcz, wiatr czy też spadające liście. To także bogactwo smakołyków, które w przeróżny sposób można wykorzystać w swojej kuchni, przygotowując smakowite i pożywne dania. Mamy mnóstwo pomysłów na jesienne potrawy, które z pewnością zobaczycie na naszym Facebooku. Dzisiaj stworzyliśmy dzienny jadłospis, który może posłużyć Wam za inspirację.
Na śniadanie: Płatki owsiane i kasza jaglana z dynią i rodzynkami
Potrzebne składniki:
- 2,5 szklanki wody
- 0,75 szklanki płatków owsianych (zwykłych) wymieszanych pół na pół z kaszą jaglaną
- kawałek dyni
- płaska łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki rodzynek
- cynamon
Sposób przygotowania:
Do garnka, w którym będzie gotowana owsianka, wsypać płatki z kaszą i wypłukać je pod bieżącą wodą. Płatki i kaszę zalaćj zimną wodą, wrzucić pokrojoną dynię, rodzynki i siemię lniane. Zagotować. Dodać szczyptę cynamon. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.
Na obiad: Łazanki z kapustą
Potrzebne składniki:
- ½ małej, białej kapusty
- 250 g makaronu łazanki
- 2 średnie cebule
- 250 g pieczarek
- ok. 100 g kiełbasy
- ok. 80 g boczku
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno poszatkować. Następnie podlać ją wodą (ok. 2 szklanki). Całość posolić, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.W tym czasie pokroić cebulę i pieczarki. Zacząć od smażenia cebuli, na 3 łyżkach oliwy. Kiedy się zeszkli, dodać pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Gdy kapusta zmięknie, odsączyć na sitku. Kiełbasę oraz boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na oliwie. Dodać do cebuli i pieczarek. Makaron ugotować i odcedzić. Do pieczarek z kiełbasą dodać odsączoną kapustę i całość smażyć przez 5 min. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Dodać makaron i całość delikatnie wymieszać.
Na podwieczorek: Pieczone jabłka z cynamonem i suszonymi owocamiPotrzebne składniki:
- 4 jabłka
- 2 garści suszonych śliwek
- łyżka żurawiny
- szczypta soli
- cynamon
- opcjonalnie: syrop klonowy
Sposób przygotowania:
Suszone owoce opłukać w niedużym rondelku. Zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować pod przykryciem ciągle mieszając, aż z owoców zrobi się niezbyt gęsta masa. Umyć jabłka. Odciąć górną ich część, wydrążyć pestki, wypełnić nadzieniem i posypać odrobiną cynamonu. Przykryć odciętą częścią i piec w piekarniku około 30 min. Danie można podawać z syropem klonowym.
Na kolację: Placki z dyniPotrzebne składniki:
- 250 g dyni
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- jajko
- 1,5 cm korzenia imbiru
- pieprz, sól
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Dynię wydrążyć i odciąć skórę. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać starty imbir, mąkę, jajko, pieprz i sól. Wszystkie składniki solidnie wymieszać. Placki usmażyć na oleju (ewentualnie można upiec w piekarniku na papierze do pieczenia w temperaturze 180C przez 15 minut). Gotowe placki najlepiej podawać z jogurtem naturalnym.
Najnowsze artykuły
Opiekunka dla osoby starszej ze zwierzęciem
Dla wielu seniorów zwierzęta domowe, takie jak kot czy pies, to niemal członkowie rodziny. Nie...
Czytaj całośćJak budować relacje z seniorem?
Zawód opiekuna osoby starszej różni się od wielu innych profesji tym, że cała praca koncentruje...
Czytaj całośćPraca w opiece w Niemczech bez dźwigania – czy to możliwe?
Zawód opiekunki osób starszych wymaga wielu cech i umiejętności – choćby empatii, znajomości języka niemieckiego...
Czytaj całość