Jesienne smakołyki, czyli pyszny jadłospis dla każdego
Jesień to nie tylko deszcz, wiatr czy też spadające liście. To także bogactwo smakołyków, które w przeróżny sposób można wykorzystać w swojej kuchni, przygotowując smakowite i pożywne dania. Mamy mnóstwo pomysłów na jesienne potrawy, które z pewnością zobaczycie na naszym Facebooku. Dzisiaj stworzyliśmy dzienny jadłospis, który może posłużyć Wam za inspirację.
Na śniadanie: Płatki owsiane i kasza jaglana z dynią i rodzynkami
Potrzebne składniki:
- 2,5 szklanki wody
- 0,75 szklanki płatków owsianych (zwykłych) wymieszanych pół na pół z kaszą jaglaną
- kawałek dyni
- płaska łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki rodzynek
- cynamon
Sposób przygotowania:
Do garnka, w którym będzie gotowana owsianka, wsypać płatki z kaszą i wypłukać je pod bieżącą wodą. Płatki i kaszę zalaćj zimną wodą, wrzucić pokrojoną dynię, rodzynki i siemię lniane. Zagotować. Dodać szczyptę cynamon. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.
Na obiad: Łazanki z kapustą
Potrzebne składniki:
- ½ małej, białej kapusty
- 250 g makaronu łazanki
- 2 średnie cebule
- 250 g pieczarek
- ok. 100 g kiełbasy
- ok. 80 g boczku
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno poszatkować. Następnie podlać ją wodą (ok. 2 szklanki). Całość posolić, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.W tym czasie pokroić cebulę i pieczarki. Zacząć od smażenia cebuli, na 3 łyżkach oliwy. Kiedy się zeszkli, dodać pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Gdy kapusta zmięknie, odsączyć na sitku. Kiełbasę oraz boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na oliwie. Dodać do cebuli i pieczarek. Makaron ugotować i odcedzić. Do pieczarek z kiełbasą dodać odsączoną kapustę i całość smażyć przez 5 min. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Dodać makaron i całość delikatnie wymieszać.
Na podwieczorek: Pieczone jabłka z cynamonem i suszonymi owocamiPotrzebne składniki:
- 4 jabłka
- 2 garści suszonych śliwek
- łyżka żurawiny
- szczypta soli
- cynamon
- opcjonalnie: syrop klonowy
Sposób przygotowania:
Suszone owoce opłukać w niedużym rondelku. Zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować pod przykryciem ciągle mieszając, aż z owoców zrobi się niezbyt gęsta masa. Umyć jabłka. Odciąć górną ich część, wydrążyć pestki, wypełnić nadzieniem i posypać odrobiną cynamonu. Przykryć odciętą częścią i piec w piekarniku około 30 min. Danie można podawać z syropem klonowym.
Na kolację: Placki z dyniPotrzebne składniki:
- 250 g dyni
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- jajko
- 1,5 cm korzenia imbiru
- pieprz, sól
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Dynię wydrążyć i odciąć skórę. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać starty imbir, mąkę, jajko, pieprz i sól. Wszystkie składniki solidnie wymieszać. Placki usmażyć na oleju (ewentualnie można upiec w piekarniku na papierze do pieczenia w temperaturze 180C przez 15 minut). Gotowe placki najlepiej podawać z jogurtem naturalnym.
Najnowsze artykuły
Jakie cechy powinna posiadać opiekunka osób starszych?
Chcąc podjąć pracę opiekunki osób starszych, należy się kierować nie tylko chęcią zarobienia pieniędzy, ale...
Czytaj całośćSposoby na upalne dni z seniorem. Sprawdź, co musisz wiedzieć!
Lato to czas, kiedy temperatury sięgają zenitu, a upalne dni stają się codziennością. W takich...
Czytaj całośćRutyna w pracy – jak sobie z nią radzić?
W dzisiejszym świecie zawodowym wielu z nas boryka się z rutyną w pracy. Choć początkowo...
Czytaj całość